Als er een Duivekater in de Zaanstreek bekend was was het wel die van
bakkerij Lex Brakenhoff!
De Duivekater is een brood dat heel vroeger in de Zaanstreek werd gebruikt als offermiddel aan de goden. Volgens gelovigen moest een offer ervoor zorgen dat de goden de duivel zouden verjagen. Voordat de Duivekater werd bedacht en ingezet, werden er dieren geofferd. Gelukkig brachten de Germanen hier verandering in, maar de originele vorm van dit zoete witbrood - een schenkel - refereert nog altijd aan de tijd waarin de dieren het moesten ontgelden.
In de jaren die volgden werd de Duivekater steeds populairder binnen de Zaanstreek. De zoete lekkernij werd minder - en later zelfs niet meer - gezien en gebruikt als offermiddel, maar als feestbrood. Het kwam op tafel te staan bij de - in eerste instantie rijke - mensen tijdens traditionele feestdagen zoals Pasen en Kerstmis.
Nog altijd is de Duivekater een typisch Zaans product. Alle bakkers die er nog zijn in de regio produceren dit zoete witbrood, maar iedere bakker hanteert met trots zijn eigen recept. Het recept van de opa van Lex verschilt van dat van zijn collega's op een paar vlakken.
Hij koos voor een kleffe variant, en Lex zijn vader en Lex zijn hier trouw aan gebleven. Het enige wat ze aan het recept van opa hebben aangepast, is de reuzel. Net na de oorlog, toen opa Jaap zijn bakkerij begon, waren de grondstoffen duur en was de Duivekater een ultiem luxe product. Eén van de ingrediënten die hij toen gebruikte was reuzel, gekookt varkensvet. Dit was een goedkoop vet dat hij zelf maakte. Lex zijn vader Aad heeft dit ingrediënt vervangen door echte boter.
In de tijd dat Lex zijn ouders het stokje van opa overnamen, werd de Duivekater steeds populairder. Er waren verkooppunten door de hele regio en de Duivekater werd al snel wekelijks gebakken, in plaats van alleen rond de feestdagen. Toen Lex mede-eigenaar werd, voegde hij een online verkoopkanaal toe. Daarmee kreeg de Duivekater een nog groter podium. Vanaf dat moment ging de verkoop van dit typisch Zaanse product door het dak. Ze schreven het Duivekater-boek, kwamen terecht in verschillende radio- en tv-programma's, stonden in regionale en nationale kranten, en besloten de kater op verzoek per post te versturen, waardoor hij niet alleen buiten de Zaanstreek maar zelfs buiten onze landsgrenzen verkrijgbaar was.
Na Lex zijn ziekte verdween de bakkerij en velen vreesde dat ook de duivekater verdween. Maar nu krijgt onze geliefde Duivekater - het zoete Zaanse brood waar zóveel herinneringen, verhalen en emoties aan vastzitten - een nieuw hoofdstuk!
Een hoofdstuk dat mede geschreven wordt door Janneke, Lex zijn vroegere chef patisserie. Janneke, die bekend staat om haar vakmanschap, haar liefde voor kwaliteit en haar warme manier van werken. Herstart de productie van de Duivekater volgens Lex zijn recept!
Op deze pagina kunt u recepten vinden om met de Duivekater te maken, blogs lezen over de Duivekater en het proces en uiteraard vindt u er de plaatsen waar de Duivekater te koop is.
